Ekonomik İşbirliği Komisyonu On Birinci Toplantısını gerçekleştirdi
19 Nisan 2024

19 Nisan 2024 tarihinde, Kırgız Cumhuriyeti Jogorku Keneşi tarafından düzenlenen “TÜRKPA Üyesi Devletlerin Ticaret Misyonları: Ulusal Ekonomiyi Güçlendirmek ve Ortak Ekonomik İşbirliğine Katkıda Bulunmak” temalı Ekonomik İşbirliği Komisyonu On Birinci Toplantısına Bişkek ev sahipliği yaptı.

Toplantıya Komisyon Başkanı, Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu Meclisi Milletvekili Anas Bakkojayev (çevrim içi formatta) başkanlık etti. Toplantının açılışında Komisyon Başkanı Anas Bakkojayev ve Komisyonun diğer üyeleri- Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Milletvekili Ağalar Veliyev ve Fazıl Mustafa, Kazakistan Cumhuriyeti Parlamentosu Senato Üyesi Nurlan Bekenov (çevrim içi formatta), Komisyon Başkan Yardımcısı, Kırgız Cumhuriyeti Jogorku Keneşi Milletvekili Çolpon Sultanbekova, Türkiye Büyük Millet Meclisi Milletvekilleri Mahmud Rıdvan Nazırlı ve Harun Özgür Yıldızlı ile TÜRKPA Genel Sekreteri Mehmet Süreyya Er birer konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Komisyon üyeleri gündem maddelerini müzakere ederek toplantının ana teması hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Komisyon toplantıda, ana temaya ilişkin rapor ve tavsiye kararın yanı sıra Komisyon çerçevesinde hazırlanan ve 6 Haziran 2024 tarihinde Azerbaycan’ın Bakü şehrinde gerçekleştirilecek olan TÜRKPA On Üçüncü Genel Kuruluna sunulacak “Ticaret Misyonları Hakkında” ve “Dolaşıma Sunulan Ürünlerin Güvenlik ve Kalite Esasları Hakkında” Model Kanun taslaklarını onayladı. Kazakistan Cumhuriyeti Ticaret ve Entegrasyon Bakanlığı Teknik Düzenleme ve Metroloji Komitesi Başkanı Kuanış Yelikbayev, Astana’da Türk Devletleri Teşkilatı Onuncu Zirvesinde başlatılan Türk devletlerinin standartlarını ve terminolojisini sistematik hale getirme amacıyla uyumlu olarak “Dolaşıma Sunulan Ürünlerin Güvenlik ve Kalite Esasları Hakkında” Model Kanun taslağını toplantıda sundu.

Komisyon, bir sonraki toplantısını 2025 yılında Türkiye’de “Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınmanın Bir Unsuru Olarak Enerji Güvenliği” ana temasıyla gerçekleştirmeye ve Komisyonun 2025 Yılı Faaliyet Planı çerçevesinde, 2023-2028 Stratejik Yol Haritasında belirtilen Model Kanuna ek olarak “Taşımacılık, Sınır ve Gümrük İşlemlerinin Dijitalleştirilmesi Hakkında” Model Kanun taslağı hazırlanmasına karar verdi.